Tuesday 17 January 2012

Свят | Спелеолози претърсват "Коста Конкордия" за оцелели, властите използват експлозиви - Dnevnik.bg

Италиански пещерни гмуркачи спелеолози се състезават с времето, търсейки още оцелели в пълния с отломки корпус на затъващия кораб "Коста Конкордия", съобщи "Ройтерс". Спасителни екипи също така използват контролирани експлозии, за да проникнат в труднодостъпните части на лайнера. Броят на хората в неизвестност достигна 29 души.

След изваждането на двама оцелели в неделя двучленните екипи на спелеолозите продължават работата си в дълбините на полупотопения круизен лайнер. По-голямата част от кораба все още е над вода и вече е била претърсена.

Подводничарите се надяват да намерят оцелели в потопените части, които може да са останали в образували се "въздушни джобове". Тяхна задача ще бъде също така да извадят труповете на неуспелите да се спасят навреме.

"Това не е лесна задача на толкова голям и сложен кораб", казва Джузепе Минчиоти, директор на италианското училище за пещерни гмуркачи и ръководител на един от спасителните екипи. "Има много неща, които се движат там долу – мебели, легла, шкафове. Много е опасно и ние сме много внимателни", казва Минчиоти, цитиран от "Ройтерс".

Спелеолозите са свикнали да се гмуркат в дълбоки, тъмни и тесни пространства. Коридорите, каютите и залите за вечеря са подобни на пещерите – но в пещерите няма плаващи мебели и застопорени врати.

"Гмуркачите са вътре и са в голяма опасност, ако корабът помръдне, докато се намират там, това ще е много опасно", заяви министърът на околната среда на Италия Корадо Клини. В понеделник спасителните операции бяха прекъснати за няколко часа, след като корабът се приплъзна по една от скалите, в които беше заседнал.

Трите контролирани експлозии са били извършени рано сутринта във вторник, за да позволят на пожарникари и гмуркачи да проникнат в части на кораба, които още не са били претърсени. "Те ще занесат там миркокамери и ние ще наблюдаваме едновременно някои сухи и потопени части", заяви говорителят на пожарникарите Лука Кари.

Posted via email from projectbrainsaver